Het Zweedse klimaat begrijpen


Het Zweedse klimaat begrijpen

Het Zweedse klimaat begrijpen

Introductie

Wat beïnvloedt het Zweedse klimaat?

Het Zweedse klimaat wordt beïnvloed door verschillende factoren. Eén daarvan is de invloed van de noordelijke ligging van het land. Zweden ligt dicht bij de poolcirkel, waardoor de zomers kort en de winters lang zijn. Bovendien beïnvloeden de nabijheid van de Atlantische Oceaan en de Baltische Zee ook het klimaat. Dit zorgt voor milde winters aan de kust en koelere temperaturen in het binnenland.

Seizoenen in Zweden

Zweden kent vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. De lente begint in maart en duurt tot mei. Het is een periode waarin de sneeuw langzaam smelt en de dagen langer worden. De zomer, die loopt van juni tot augustus, is meestal mild en aangenaam. De herfst begint in september en brengt prachtige herfstkleuren met zich mee. De winter in Zweden, die duurt van december tot februari, is koud en vaak met veel sneeuwval.

Temperatuurverschillen

De temperatuurverschillen in Zweden zijn vrij groot, vooral tussen de verschillende seizoenen. In de zomer liggen de temperaturen vaak tussen de 20°C en 25°C, terwijl het in de winter kan dalen tot -20°C in het noorden van het land. Het westen van Zweden heeft vaak zachtere winters en mildere zomers dan het oosten.

Neerslag

Zweden ontvangt gemiddeld genomen veel neerslag gedurende het hele jaar. De regenval is het hoogst in het zuidwesten van het land en neemt geleidelijk af naar het noordoosten toe. In de winter valt de neerslag vaak in de vorm van sneeuw, vooral in het noorden en de bergachtige gebieden. In de zomer kunnen er in het hele land regenbuien voorkomen.