Tradities en folklore in ZwedenTradities en folklore in Zweden

Tradities en folklore in Zweden

Midzomer

Midzomer, ook bekend als Midsommar, is een van de belangrijkste tradities in Zweden. Het wordt gevierd tijdens de zomerzonnewende op 21 juni. Tijdens deze feestdag dansen en zingen de Zweden rond een meiboom, versierd met bloemen en bladeren. Het is een moment van samenzijn en vreugde, waarbij traditionele gerechten zoals haring, aardappelen en aardbeien worden gegeten.

Luciafeest

Het Luciafeest, gevierd op 13 december, is een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. Op deze dag wordt een Lucia-bruid gekozen die gekleed is in een wit gewaad en een kaarsenkroon op haar hoofd draagt. Ze wordt vergezeld door meisjes en jongens die ook kaarsen dragen. De Lucia-bruid en haar gevolg zingen traditionele liederen die het licht symboliseren tijdens de donkere winterdagen.

Julbord

Het Julbord, ook bekend als kerstbuffet, is een belangrijke traditie tijdens Kerstmis. Het bestaat uit verschillende gerechten zoals gerookte zalm, gehaktballetjes, ham, kazen, haring en diverse soorten brood en gebak. Het Julbord is een overvloedige maaltijd die vaak wordt genoten met familie en vrienden.

Dalahäst

De Dalahäst, of het Dalapaard, is een traditioneel houten paardfiguur en een van de meest bekende symbolen van Zweden. Het komt oorspronkelijk uit de provincie Dalarna en wordt met de hand gesneden en beschilderd. De Dalahäst wordt vaak gebruikt als decoratie en souvenir.

Kanelbullar

Kanelbullar, beter bekend als kaneelbroodjes, zijn een populaire lekkernij die vaak geassocieerd wordt met Zweedse tradities. Deze heerlijke, met kaneel en suiker gevulde broodjes worden vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en zijn geliefd bij zowel kinderen als volwassenen.